Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a 2012-es ESC kongresszusról
  2012.09.06. - MKT - Hírkategória: Általános
  Az Európai Kardiológusok Társaságának 2012. évi kongresszusára 28 000 regisztrált résztvevő érkezett a világ 140 országából. A résztvevők egyharmada nem ESC tagországból érkezett, a legtöbb absztraktot pedig Japánból küldték; noha az elfogadásra és bemutatásra kerülő absztraktok tekintetében a vendéglátó ország kardiológusai, a németek álltak a lista élén. A széleskörű nemzetközi érdeklődésre Michel Komjada, ESC elnök is felhívta a figyelmet. Mint említette, ez is azt bizonyítja, hogy az ESC tényleg globális társasággá nőtte ki magát.
  A müncheni kongresszus fókuszában az orvosképzés területén történt előrelépések voltak. Kiemelt figyelmet kapott az ESC által nemrégiben elindított e-Learning rendszer, melynek segítségével a kardiológusok időről időre újra, és teljesen önállóan mérhetik fel a tudásukat. Az e-learning küldetése, hogy a legmagasabb szintű képzést a lehető legalacsonyabb költségen biztosítsa kardiológusok olyan széles körének, amennyire ez csak lehetséges. A webes felületen esettanulmányokhoz, grafikonokhoz és videókhoz is hozzáférnek a felhasználók.

  A legnagyobb érdeklődésre a Hot Line Session-ök tartottak igényt, így a WOEST, TRILOGY-ACS, GARY, IABP-SHOCK, és a FAST-MI.

  A WOEST az első olyan tanulmány, mely bebizonyítja, hogy koronária stenttel rendelkező, orális antikoagulánssal kezelt betegek esetében nem jár veszéllyel az aszpirin elhagyása.
  A FAST-MI (az adatok a francia nemzeti STEMI regiszterekből vannak) növekvő sikereket mutatott az ST-elevációs miokardiális infarktus kezelésénél, mivel a halálozási ráta 68%-kal csökkent 15 év alatt. Aggasztó eredmény, hogy a tanulmány jelentős növekedést mutatott a fiatalabb (60 év alatti) betegek arányát tekintve, különösen az MI-vel rendelkező nők körében. A 60 év alatti nők körében a ráta a duplájára (12%-ról 25%-ra), míg az 50 év alatti nők körében a triplájára (3.7%-ról 11.1%-ra) növekedett. A fiatal nők jelentős része dohányzó (37% 1995-ben, 73% 2012-ben) és/vagy túlsúlyos (18%-ról 27%-ra történő növekedés) volt.

  A TRILOGY-ACS vizsgálat nem mutatott ki különbséget a kemény klinikai végpontok, s a súlyos vérzési komplikációk esetén a prasugrel és a clopidogrel alkalmazás között.

  A renalis denervatio és a TAVI szintén a 2012-es év népszerű témái voltak. A transzkatéteres aorta-billentyű implantáció (TAVI) olyan új metódus, mellyel a súlyos aorta stenosissal rendelkező betegek életminőségét jelentős mértékben javítani lehet. A müncheni kongresszuson bemutatott EORP – TAVI regiszter kimutatta, hogy az esetek többségében a betegek már nagyon idősek és olyan komorbiditással rendelkeznek, ami egy sebészeti beavatkozást nagyon nagy kockázatúvá tenne. A renalis denervatio a gyógyszeres terápiára nem reagáló, tartósan magas vérnyomással rendelkező betegek kezelésére kifejlesztett új eljárás. Renalis denervatio-val sikeresen lehet vérnyomást csökkenteni és életminőséget javítani olyankor, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés már nem használ.
  „A 2012-es ESC Kongresszuson bemutatott statisztikák (PURE, EHRA White Book) bebizonyították, hogy a kezelések tekintetében még mindig nagy egyenlőtlenségeket mutat Európa és a világ más régiói – hívta fel a figyelmet a kongresszus végén Michel Komajda ESC elnök, aki a görög Panos Vardas professzornak adta át az elnökséget. – Még sokat kell dolgoznunk azért, hogy meggyőzzük a döntéshozókat, hogy megtegyék a szükséges lépéseket, és összehangolják azon erőfeszítéseket, ami arra bátorítja az embereket, hogy egészségesebb életet éljenek. Azért is erőfeszítéseket kell tennünk, hogy Európában egy konstruktív környezetet teremtsünk a kardiovaszkuláris innováció számára. Sok sikert kívánok az új ESC Elnökségnek a kardiovaszkuláris megbetegedések csökkentéséért vívott folyamatos harchoz.”

Vissza