Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • XVII. Debreceni Kardiológiai Napok
  2012.03.08. - MKT - Hírkategória: Általános
  Immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre március első hétvégéjén Debrecen város legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia, melyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája és a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szervezésében indítottak el. A szervezők eredeti szándéka a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása volt az Észak-kelet magyarországi régió orvosai számára.
  A gyorsan népszerűvé váló rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált. Az első évben 4-500 regisztrált résztvevő volt, azóta ez a szám közel megháromszorozódott.
  A résztvevők (kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók) amellett, hogy a szakma legkiválóbb képviselőitől hallanak összefoglaló előadásokat a kardiológia legfontosabb aktualitásairól, írott formában is megkapják a kongresszus teljes anyagát, és részvételükkel a legmagasabb továbbképzési kredit pontot teljesítik.
  A továbbképző konferencia elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű, azonban rendszeresen szerveznek angol nyelvű kisérletes-elméleti szekciót is, neves külföldi előadók részvételével, amelyen a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg.
  Az idei konferencia fő témája a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozik, melyek közül kiemelkedik a "Ischaemiás szívbetegség aktuális kérdései" című szekció. Ezen belül ismertetni fogják a hazai infarktus regisztert a nemzetközi adatok tükrében, a biomarkerek szerepét a kardiológiában, az akut koszorúér szindrómák legfontosabb kérdéseit, és egy fontos és egyre nagyobb problémát jelentő kérdést, a hagyományos terápiára nem reagáló angina pectoris kezelési lehetőségeit. Ez utóbbi téma azért is aktuális, mert az országban elsőként éppen most kezdünk el Debrecenben egy olyan terápiás módszert alkalmazni, amellyel ezeknek az eddig kezelhetetlen betegeknek a panaszain és életminőségén sokat tudunk javítani. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot messze meghaladóan gyakori koszorúérbetegedések vezető halálokként szerepelnek, és ezáltal fontos népegészségügyi jelentőséggel bírnak.
  A korábbi kongresszusainkhoz hasonlóan nagy érdeklődésre tart számot az „Egy év a kardiológiában” című szekció, amelyben a résztvevő hallgatóság értesülhet minden olyan fontos újdonságról, ami az elmúlt év legfontosabb nagy európai és világkongresszusain elhangzott.
  A konferencia évek óta visszatérő és a résztvevők között nagyon népszerű témája azoknak az új kardiológiai irányelveknek és ajánlásoknak az ismertetése, amelyek alapján a gyakorló orvosok a napi munkájukat végzik. A konferencia kapcsán jelenik meg évről-évre a szakmai irányelvek gyűjteménye, melyet minden kongresszusi résztvevő ingyenesen megkap.
  Külön szekció foglalkozik az idén a szív ritmuszavaraival, különösen az elektrofiziológiai eszközös terápia perspektíváival az „Aritmia délután” keretében, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és pacemaker munkacsoportja szervez.

  A konferencia keretén belül rendezzük meg azt a népszerű gyakorlati jellegű kardiológiai szemináriumot, amelynek keretében tapasztalt klinikus orvosok interaktív módon ismertetnek érdekes és tanulságos beteg-eseteket a hallgatóság számára. Ebből különösen a fiatal rezidensek és szakorvosjelöltek tanulhatnak sokat.

  Nagy érdeklődésre tarthat számot az a szombat délelőtti két szekció, amelyekben számos aktuális és érdekes téma kerül napirendre. Ilyenek pl. A kardiológiai betegek perioperatív kivizsgálása, A pulmonális hipertónia kezelésének jövője, Az antitrombotikus kezelés újdonságai pitvarfibrillációban, A polypill stratégia a kardiovaszkuláris prevencióban, Újabb transzkatéteres technika az aortabillentyű betegség kezelésében, Invazív képalkotó eljárások a coronaria intervenció során, Újdonságok a veleszületett szívbetegség kezelésében, Időskori szívbetegség, vagy egy szokatlan téma: A zene, a lélek és a szív kapcsolata.

  A kongresszus két napján a kardiológiai gyógyszerek gyártásában élenjáró gyógyszergyárak tartanak hazai szakemberek részvételével, várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó szimpóziumokat, különböző aktuális gyakorlati kardiológiai témákról.

  Meg kell még említeni, hogy a kongresszust megelőző két napon, részben ahhoz csatlakozva, de önálló rendezvényként két nagyon hasznos továbbképző kurzus is lesz. Az egyik két napos (március 6-án és 7-én) Invazív kardiológiai képzés , a HURO Európai program keretében, amit egy közös magyar-román pályázati támogatásból szervezünk. Ezen szívkatéteres laboratóriumokban dolgozó középkáderek és orvosok vesznek részt, ahol megbeszélésre és bemutatásra kerülnek az invazív kardiológia aktuális problémái és a regionális primer PCI ellátás kérdései és gyakorlati tapasztalatai.
  A másik esemény, a már tradicionális kongresszus előtti fél napos Interaktív echocardiographiás fórum, ahol bemutatásra kerül élőben néhány olyan szív-ultrahangos vizsgálat és mérés, melyet elméletben már sokan ismernek, de a gyakorlati kivitelezésben nehézségek adódhatnak. Elméleti bevezető, gyakorlati bemutató, valamint kérdések és megjegyzések részből áll minden előadás ezen a fórumon.

  A kongresszus szakmai programja mellett a résztvevők jó hangulatú társasági programokon is részt vesznek, ahol lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok további erősítésére.
  Az eddigi Debreceni Kardiológiai Napok tapasztalatai alapján a résztvevők a rendezvényt nagyon hasznos szakmai fórumnak tartják, a szervezők pedig az idei konferencián is arra törekszenek, hogy magas színvonalon biztosítsák a résztvevőknek a kardiológia legújabb eredményeinek átadását, a megszerzett tudás szintentartását, és ezzel jól szolgálják a magyar kardiológia, végső soron a szívbetegek ügyét.

  A konferencia időpontja: 2012. március 8-10.
  A konferencia helyszíne: Kölcsey Konferencia Központ

  Prof. Dr. Édes István
  a kongresszus elnöke

  Prof. Dr. Czuriga István
  a kongresszus titkára

Vissza