Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Sportos összefogás az egészségért
  2012.02.14. - MKT - Hírkategória: Általános
  Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések a felnőtt lakosság közel felét érintik, világszerte és hazánkban is vezető haláloknak számítanak. A Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Semmelweis Egyetem által, a Teva támogatásával életre hívott Érte Vagy! Életmód Program célja, hogy neves hazai sportolók bevonásával tudatosítsa, nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk szívünk és érrendszerünk egészségéért! A program elsősorban azok figyelmét hívja fel a mozgás, egészséges életmód, valamint az előírt terápia követésének fontosságára, akik már érintettek a betegségben.

  A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon, minden 2. hazai haláleset ezen okra vezethető vissza. A súlyos és gyakran halálos kimenetelű végkifejlet legbiztosabb megelőzési illetve kezelési módja a leggyakoribb rizikófaktorok, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint megfelelő kezelése (lenne).

  A magasvérnyomás betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 20 százalékát érinti. Gyakran néma gyilkosnak is nevezik, hiszen hosszú ideig tünetmentes lehet, ellenben elhanyagolása a későbbiekben akár szívinfarktushoz, szív- és veseelégtelenséghez, valamint agyi keringési károsodáshoz vezethet.
  A magas koleszterinszint eleinte szintén nem jár tünetekkel, következtében viszont nő az erekben a koleszterin (vérzsír) lerakódás, ezáltal szűkül az ér keresztmetszete, zavar lép fel a szervezet vérellátásában és megnő a szívinfarktus vagy például az érszűkület vagy az potenciazavar kockázata.

  Mindkét betegség kezelése összetett feladat, az életmódváltás mellett a gyógyszeres terápia és az orvosi utasítások szigorú betartása is egyaránt fontos. Megfelelő kezelés – azaz a vérnyomás és a koleszterin-szint kívánatos értékre történő mérséklése – mellett bizonyítottan csökken az esélye egy olyan súlyos következménynek, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus.

  Mivel e két betegség „nem fáj”, és a kezelésük megkezdése sem jár azonnali látványos eredményekkel (hiszen egy kockázatcsökkenés kevéssé kézzelfogható), így az érintettek hajlamosak az előírt életmódváltást és terápiát „lazán kezelni”, magyarul nem tartják be az orvos terápiás utasításait.

  Éppen ezért a Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem együttműködésében és a Teva támogatásával életre hívott Érte Vagy! Életmód Program célja, hogy tudatosítsa, mindenki felelős saját egészségéért, nem csak a szívünk van értünk, hanem mi is érte! A mozgás, az egészséges életmód, valamint a terápiakövetés fontosságát azokban, akiknél már kialakult valamilyen szív- és érrendszeri betegség.

  Mivel a sport az egyik legjobb orvosság (azaz a rendszeres testmozgás bizonyítottan jó hatással van a kardiovaszkuláris megbetegedésekre), ezért a program indításaként 2012. február 14.-én egy barátságos gálamérkőzés keretében szállt vízbe az Semmelweis Egyetem férfi vízilabda csapata, hogy megmérkőzzön a tagjai között 3 olimpiai bajnokot és 4 válogatott játékost felsorakoztató Teva-Vasas férfi vízilabda csapatával, hogy így hívja fel a figyelmet a sport betegségmegelőző illetve gyógyító szerepére.

  Az Érte Vagy! Életmód Program során, 4 megyeszékhelyre látogat el a program, továbbá az ország számos patikájában arra kérik a szív-érrendszeri megbetegedésben érintetteket, hogy töltsék ki azt a 13+1 kérdésből álló rizikó totót, amelynek segítségével felmérhetik, mennyit tudnak betegségükről, mennyire ismerik a túlélésüket segítő legfontosabb tanácsokat. A válaszadóknak egy apró ajándékkal kedveskednek majd, ami otthon is emlékeztethet a tennivalókra.
  A fentieken túl a szervezők egy rövid kérdőívben arról is érdeklődnek majd a résztvevőktől, hogy mi az az életmódbeli változtatás, amit a legszívesebben illetve legkevésbé szeretnek megtenni.

  A szervezők nagyon bíznak benne, hogy a kampánnyal sikerült a prevención alapuló egészségtudatos viselkedésre ösztönözni a leginkább veszélyeztetetteket, hiszen ők azok, akiknél a legnagyobb az esélye annak, hogy valamilyen kardiovaszkuláris ok miatt idő előtt távozzanak közülünk.

  A rendezvényről készült fényképek megtekintetők az MKT facebook oldalán >>

Vissza