Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Véget ért a dal - A Katona József Színházban zárt a Szívhang program
  2011.12.01. - MKT - Hírkategória: Általános
  Szívhang program, sajtótájékoztató 2011. november 30.Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megőrzésére.

  A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) minden évben felemeli a hangját, és más módon, más kampányokkal kívánja felhívni a figyelmet arra, hogyan előzhetjük meg a szív- és érrendszeri betegségeket. A lakosság folyamatos tájékoztatása és egészségtudatos nevelése érdekében létrejövő Szívhang program segítségével mindenkinek fel szeretnék hívni a figyelmét a megelőzés, az életmód-változtatás, a folyamatos szakorvosi ellenőrzés, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentőségére.

  Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegség következtében veszíti életét. Részben a hiányos ismeretek eredményeképpen közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehető a cukorbetegek száma és a lakosság megközelítőleg 50%-a túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen tartják be. A dohányzás is komoly problémát jelent, amennyiben azt betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15%-al csökkenne.

  A Szívhang program a budapesti, az egri, a veszprémi, a pécsi, a debreceni és a miskolci állomások után végül a Katona József Színházba látogatott, ahol művészek és dolgozók vércukor-, koleszterin- és vérnyomás értékeit határozták meg, ezzel is hangsúlyozva a szívbetegségek megelőzésének fontosságát. A résztvevők egy sajtótájékoztató keretében is felhívták a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére, hogy még többen figyeljenek oda saját és családtagjaik egészségére.

  A szűrővizsgálatok apropójából a Színházban megrendezett keddi sajtótájékoztató alkalmával Prof. Dr. Merkely Béla, a Szívhang programot szervező Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a kockázati tényezők karbantartásának és csökkentésének kiemelt szerepére hívta fel a megjelentek figyelmét. A dohányzás mellőzése mellett a vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Ahogy azt a Professzor Úr is elmondta, a Szívhang programmal a Társaság arra szeretnének rávilágítani, hogy ezen értékek kordában tartása, vagyis magának a betegnek az önkontrollja, továbbá a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, valamint a helyes és folyamatos gyógyszerszedés révén a szívbetegségek miatt bekövetkező halálozások megelőzhetőek.

  A tájékoztatón a Színház neves színművészei mellett Máté Gábor igazgató is a szívbetegségek megelőzése mellett kampányolt. Mint elmondta, azért is örül annak, hogy a program a Színházba látogatott, mert így az ott dolgozóknak lehetősége adódik törődni önmagukkal, az egészségükkel, hogy minél tovább okozhassanak örömöt a nézőknek. Külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kezdeményezés révén „házhoz jött a segítség”. Az Igazgató Úr egyébként rendszeresen jár fitneszterembe, és 1993 óta a dohányzásról is leszokott, így próbált tenni a szíve egészségéért.
  Máté Gábor mellett a Színház neves művészei is felsorakoztak a kezdeményezés mellett. Fullajtár Andrea színésznő kiemelte a vizsgálatok jelentőségét a szívbetegségek megelőzésében. Elmondta, hogy amióta családja és gyermekei vannak, még inkább odafigyel az egészségükre és rendszeresen jár szűrővizsgálatokra a kockázatok minimalizálása érdekében. Tenki Réka művésznő ugyan még csak a 20-as éveiben jár, de fontosnak tartja a prevenciót. Nincsenek problémái a szívével, de szívesen vesz részt a szűrővizsgálatokon, hiszen – mint mondotta – sosem lehet elég korán kezdeni.

  Szacsvay László színészművész jobban odafigyel az egészségére mióta sikeresen túlélte a prosztatarákot. Mivel a szakmájából adódóan rendszertelen életmódot kénytelen folytatni, ezért próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt ellensúlyozza. Fontosnak tartja a stressz kerülését, és a helyes táplálkozást, de emellett a sport jótékony hatásában is hisz. A művész rendszeresen jár teniszezni, és sokat sétál kutyájával, így tartva karban testi-lelki egészségét.

  A Katona József Színházban megrendezett szűrővizsgálattal szerette volna a Magyar Kardiológusok Társasága megkoronázni a 2011-es sikeres vizsgálat-sorozatot. A program természetesen csak az idei évtől búcsúzik, jövőre újult erővel látnak hozzá a kardiológusok a magyar lakosság egészségi állapotának javításához. Amennyiben addig is további információt szeretne kapni a Szívhang programról, látogasson el a www.szivhang.hu weboldalra.


  További sajtóinformáció:

  Fadgyas Zsuzsa
  e-mail: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu
  www.diamondagency.hu/

  Szabó Zsolt
  mobil: +36 (20) 580 5900
  e-mail: zsolt.szabo@diamondagency.hu
  www.diamondagency.hu/

Vissza