Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szívünk napja 2011 - A magyarok közel fele túlsúlyos!
  2011.09.20. - MKT - Hírkategória: Általános
  Szívünk Napja 2011 plakátA magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Nagyjából 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, egy millióan cukorbetegek és a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért.

  A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket - ebben az évben a jelmondat: “Egy világ, egy otthon, egy szív”. A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok ebben az esztendőben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek az egészséges életmód hangsúlyozására.

  A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a rizikófaktorok karbantartására valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Külön figyelmet szentelnek a legkisebbekre, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma 2 és félszeresére emelkedett a fejlett, és megnégyszereződött a fejlődő országokban. Ezek a kicsik 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, akiket különösen veszélyeztetnek a szív- és érrendszeri betegségek. A mielőbbi egészséges életmódra nevelés tehát elengedhetetlenül fontos.

  A legfrissebb statisztikai adatok szerint az uniós átlaghoz képest egy magyar 7-9 évvel rövidebb ideig él egészségben, így nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Szakemberek szerint mindenki igyekezzen követni a mediterrán diéta előírásait, naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend követése kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.

  A Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvánnyal karöltve szeptember 25-én vasárnap a budapesti Városligetben 10 és 19 óra között ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint életmód tanácsadással várja az érdeklődőket. A szűréseken és tanácsadáson kívül a látogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben táplálkoznának, és a számukra megfelelő sportot keresik. A szervezők véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

  A sajtóanyag teljes egészében és a rendezvény programja letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

  Szívünk Napja 2011 - Program 
  pdf
   2011.09.14. 0,687 Mb
  Szívünk Napja 2011 - Felhívás 
  pdf
   2011.09.20. 0,198 Mb

Vissza