Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Sok nő hal meg szélütésben
  2010.06.07. - MKT - Hírkategória: Általános
  A magas vérnyomás folytatása lehet agyi katasztrófa, ami ritkábban járna olyan súlyos következményekkel, mint az ma gyakran tapasztalható, ha az emberek ismernék a szélütés kezdődő tüneteit. Az Amerikai Szív Szövetség ezzel foglalkozó folyóirata, a Stroke az Egyesült Államokban elszomorító eredményű vizsgálatok adatait ismertette.

  A közelmúltban a leggyakoribb szívritmus-zavarban szenvedő nőket kérdezték meg betegségükről és arról, hogy ennek mi a legnagyobb veszélye. A ritmuszavar a pitvari fibrilláció volt, amikor a szív felső ürege, a pitvar ütemes összehúzódások helyett csak remeg, fibrillál. Ilyenkor a szív kamráinak működése teljesen szabálytalanná válik.
  Ez önmagában nem jelent nagyobb bajt: milliók élnek világszerte a szabálytalanul ütő szívvel, de a pitvar sarkában lévő csücsökben, a fülcsében megalvadhat a vér, az alvadékból leszakadó rész a véráramlással elúszva megakad valamelyik szervben és ott dugóként elzárja az eret, megakadályozza a vérkeringést.
  Ilyenkor az agyi erek különösen veszélyeztettek és ez halálhoz vezethet, vagy a agyi katasztrófát szenvedő ember bénulását. Az amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy az ilyen ritmuszavarral élő asszonyokból csak minden ötödik tudja, milyen veszéllyel kell szembenéznie, ha nem kap megfelelő gyógyszeres kezelést.
  A tanulmány kiemeli: a gyengébb nem tagjainak többsége azzal sincs tisztában, hogy a nők halálának harmadik, leggyakoribb oka az agyi katasztrófa, a szív- és érrendszeri betegségek és valamennyi, rosszindulatú daganat után.
  „A nőknek figyelniük kellene az agyi katasztrófa megelőzésére és tudni kellene a szélütés előjeleit” – hangsúlyozta Lori Mosca, az Amerikai Szív Szövetség „Pirosban A Nőkért” mozgalmának szóvivője. Ez a hat éve kezdett mozgalom célja, hogy mindenki megértse: a nők ugyanúgy elsősorban szív- és érbetegségben halnak meg, mint a férfiak. Ennek a szimbóluma egy piros női ruha, innen a neve is.
  Azonnal mentőt kell hívni, ha valaki azt érzi, hogy valamelyik végtagja vagy arcának egyik fele gyengébb lesz, vagy nem is mozog, ha nem tud világosan beszélni vagy nem érti meg, amit neki mondanak, ha egyik, vagy mindkét szemének látása hirtelen megromlik, ha nem tud biztosan mozogni, szédül és elveszti az egyensúlyát, vagy minden ok nélkül igen erős fejfájása támad.

  Matos Lajos, az MTI szakértője
  Budapest, 2010. május 30., vasárnap (MTI)

  Tovább a Pirosban a nőkért mozgalom honlapjára>>

Vissza