Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A Magyar Kardiológusok Társasága szakmai partnerei

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Újdonság az acut myocardialis infarktus diagnózisában
  2023.05.10. - MKT, Dr. Skoda Réka - Hírkategória: Szakmai referátumok

  Shantanu Sengupta, Siddharth Biswal, Jitto Titus, Atandra Burman, Keshav Reddy, Mahesh C Fulwani, Aziz Khan, Niteen Deshpande, Smit Shrivastava, Naveena Yanamala, Partho P Sengupta

  A novel breakthrough in wrist-worn transdermal troponin-I-sensor assessment for acute myocardial infarction

  European Heart Journal - Digital Health, 2023;, ztad015, https://doi.org/10.1093/ehjdh/ztad015

  Egy új tanulmány szerint a Troponin I szintjének mérésére szolgáló transzdermális szenzoroknak szerepe lehet az acut myocardiális infarktus gyors diagnosztizálásában. A kutatók egy csuklón viselhető transzdermális infravörös spektrofotometriás érzékelő (transzdermális-ISS) klinikai megvalósíthatóságát tesztelték a klinikai gyakorlatban. Egy mély tanulási modellt fejlesztettek ki három vizsgálóhely optikai adatainak felhasználásával, és külsőleg validálták az emelkedett hs-cTnI szintjének előrejelzésére, és klinikailag összefüggésbe hozták az obstruktív koronáriabetegséggel és a regionális falmozgási rendellenességekkel.

  A transzdermális-ISS modell kiváló teljesítményt mutatott: 0,90 AUC [95%-os konfidencia intervallum (CI), 0,84–0,94; szenzitivitás, 0,86; és specificitás, 0,82]. A modell teljesítménye a külső validációs adatkészletben hasonló teljesítményt mutatott 0,92-es AUC-értékkel (95% CI, 0,80–0,98; szenzitivitás 0,94; specificitás 0,64), ami tovább utal a modell széles körű alkalmazhatóságára.

  A vizsgálat fő üzenetei a következők: A transzdermális-ISS hullámformák rögzítése, és az adatok weben keresztüli továbbítása pontosan megtörtént, ami megerősíti az optikai szenzorok leolvasásának megvalósíthatóságát rutin klinikai körülmények között. A gépi tanulási modellek nagy pontosságot mutattak az emelkedett Troponin-I kimutatásában, így a myocardialis infarktusban szenvedő betegek könnyebben diagnosztizálhatóvá váltak, megkülönböztethető lett az instabil anginától és más okoktól. A modell-előrejelzése korrelál a coronarográfián szignifikáns szívkoszorúér-betegség jelenlétével, a 2D echokardiográfiás képalkotáson pedig regionális falmozgási rendellenességek jelenlétével.

  A csuklón viselhető transzdermális-ISS klinikailag megvalósítható az emelkedett hs-cTnI szintek gyors, vér nélküli előrejelzésére valós körülmények között. Szerepe lehet az MI biomarker-diagnózisának felállításában, és az ACS-gyanús betegek hatásvizsgálatában.

Vissza