Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A Magyar Kardiológusok Társasága szakmai partnerei

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Újra együtt élőben – elkezdődött az ESC Congress 2022 – ahol a beléphetünk a „Magic of Cardiology” világába
  2022.08.26. - MKT, Dr. Skoda Réka - Hírkategória: Szakmai referátumok

  „Akár az izgalom érzéséről van szó, amikor a szív- és érrendszeri terápiák fejlődéséről értesülünk, vagy az ESC-közösséghez való csatlakozás érzéséről, az ESC Congress olyan élmény, ami semmi máshoz sem fogható” – fogalmazott az ESC Elnöke, Professzor Stephan Achenbach.

  A program célja, hogy megkönnyítse a tudás megosztását, a tanulást és az interakciót mindenki számára, akár Barcelonában, akár online. A legújabb klinikai tanulmányok leginnovatívabb tudományos újdonságai a 10 Hot Line szekcióban kerülnek bemutatásra. Ezenkívül négy új ESC Clinical Practice Guideline kerül bemutatásra, valamint ehhez kapcsolódóan további Task Force beszélgetések alkalmával lehet megvitatni a korábbi évek irányelveinek a klinikai gyakorlatban való használatát.

  Néhány Highlight az első napról:

  Cardiac imaging a középpontban

  A 2022-es ESC Congress reflektorfényében a képalkotás áll, amelynek széleskörű hatása van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diagnosztizálásában, döntéshozatalában, irányadó beavatkozásaiban és terápiás nyomon követésében. Assistant Professor Victoria Delgado, a Az ESC Kongresszus Programbizottságának CV Imaging koordinátora megjegyezte:

  „A kardiológiai képalkotás sokrétű, és minden kardiológiai szakterület számára releváns. A képalkotás a áthidalja a tudományágakat. Napjainkban a CV-beteségekben szenvedő betegek gyakran több társbetegséggel is rendelkeznek. Ezenkívül a CVD-vel nem rendelkező, de más betegségekben (például vesebetegségben, rák- és tüdőbetegségben) szenvedő betegek CV-mellékhatásokkal járó kezelésekben részesülhetnek. Ezért minden eddiginél fontosabb a pontos értékelés a legmegfelelőbb cselekvés kiválasztásának biztosítása érdekében.”

  A nap absztraktja - Megjósolható-e a 30 napos mortalitás bal oldali infectiív endocarditisben szenvedő betegeknél?

  A diagnosztikai és terápiás fejlődés ellenére az infektív endocarditis (IE) magas kórházi mortalitással jár.

  Jordi Lozano Torres egy új rizikó kalkulátor, az EURO-ENDO kifejlesztését mutatta be, amelynek célja, hogy segítsen előre jelezni a 30 napos mortalitást a bal oldali IE-ben.

  Az ESC 2015 kritériumai alapján lehetséges vagy határozott baloldali IE diagnózissal rendelkező betegek adatait a multicentrikus ESC-EURObservational Research Program (EORP) European Infective

  Endocarditis (EURO-ENDO) regiszteréből nyerték. Az elemzett 2171 betegből 257 beteg (11,8%) halt meg az IE diagnózisától számítva első 30 napban. Többváltozós logisztikus regresszióval tizenegy olyan változót azonosítottunk, amelyek a 30 napos mortalitáshoz kapcsolódnak: korábbi szívműtét, korábbi stroke/TIA, kreatinin >2 mg/dl, Staphylococcus aureus fertőzés, embóliás események a felvételkor, szívelégtelenség (HF) vagy kardiogén sokk, vegetáció mérete >14 mm, tályog jelenléte, súlyos regurgitáció, dupla bal oldali IE és nincs bal billentyű műtét. Az esélyhányados (OR) a 30 napos mortalitásra bal billentyű műtéttel 0,19 volt (95%-os CI 0,13-0,28; p<0,001). A többi változó esetében, a 30 napos mortalitás OR-értéke változó volt, 1,44, ha a beérkezéskori embóliás esemény történt, 2,94, ha a bal billentyűműtéten átesett betegek a szívelégtelenségben vagy kardiogén sokkban szenvedtek. A bal billentyű műtét nélküli betegeknél a 30 napos mortalitás OR-értéke 1,13-tól tályog jelenléte esetén, 3,02-ig terjedt a szívelégtelenség vagy kardiogén sokk esetén.

  A Várva Várt Esemény több mint 3700 absztraktot és több mint 100 klinikai esetet mutat be a Clinical Case Cornerben, a Science Boxes-ban és az ePosters-en keresztül. Nevezetesen, először minden posztert szakértők moderálnak 10 témával foglalkozó állomáson, hogy ösztönözzék a tanulást és a cserét. Az online közönség a Zoomon keresztül követheti az absztrakt prezentációkat, és hozzáférhet az összes ePosterhez az online Research Gateway-en keresztül.

  Kövessük együtt a Kardiológia újdonságait személyesen vagy online egyaránt!

Vissza