Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Prof. Dr. Péterffy Árpád - nekrológ
  2022.08.18. - MKT, Dr. Hartyánszky István - Hírkategória: Általános

  A Magyar Szívsebészeti Társaság elnöke, ifjabb Hartyánszky István az alábbi gyászhírt juttatta el a Magyar Kardiológusok Társasága számára:

  Dr. Péterffy Árpád 1938. február 17.-én született Kolozsváron. Édesapja nyomdokaiba lépve, orvosi hivatástudattól vezérelve a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen tanult tovább, majd szerezte meg általános orvosi diplomáját 1960-ban. Orvosi pályájának első három évét Kapnyikbányán töltötte kör-, illetve bányaorvosként, majd 1964-ben, az alorvosi vizsga letétele után kezdte meg a szakorvosi képesítéshez szükséges mellkassebészeti klinikai gyakorlatát. 1968-ban sikeres mellkassebészeti szakvizsgát tett, melyet követően Svédországban folytatta orvosi tevékenységét. 1969 és 1974 között az Eskilstuna Megyei Központi Kórházban dolgozott, ezen idő alatt szerezte meg, 1971-ben a svéd orvosi diplomáját, 1974-ben pedig a svéd mellkas- és szívsebészeti szakképesítését. 1975-ben általános sebészeti szakképesítést is szerzett, de már 1974-től Stockholmban a Karolinska Intézet Mellkassebészeti Klinikáján dolgozott tovább a világhírű Viking Olov Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként és munkatársaként szakorvosi, majd helyettes főorvosi, illetve docensi beosztásban. A Karolinska Intézben tartózkodása alatt védte meg 1980-ban doktori értekezését, mellyel elnyerte a „Medicine Doktor” címet, majd 1982-ben habilitált és magántanári minősítést szerzett szív- és mellkassebészetből.

  1983-ban pályázat útján elnyerte a Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatói címét, mely ezidőben otthona volt a szívsebészeti és mellkassebészeti osztályoknak is. Az igazgatói megbízással együtt egyetemi tanári kinevezést is kapott, legfőbb faladatának pedig, az elvárásoknak megfelelően a szívsebészet fejlesztését tartotta, mely mellett biztosította a továbblépést az általános- és mellkassebészeti területeken is.

  Vezetése alatt a debreceni szívsebészet rohamléptekkel fejlődött. Külföldi kiterjedt szakmai tapasztalatának és odaadó áldozatos munkájának köszönhetően pár éven belül jelentősen megnőtt a nyitott szívműtétek száma, miközben a műtéti halálozás drasztikusan csökkent, valamint több új műtéttípus került bevezetésre.

  A fejlődés alapjának tekintette a folyamatos továbbképzést, melynek biztosítására számos külföldi tanulmányutat és ösztöndíjat szerzett és szervezett, mind sebészek, aneszteziológusok, mind szakdolgozók számára, hogy megismerkedhessenek a legújabb, legkorszerűbb sebészi, aneszteziológiai módszerekkel, technikákkal, melyeket aztán hazatérve alkalmaztak, tovább javítva ezzel az ellátás és oktatás színvonalát.

  Elkötelezett munkájának köszönhetően bekövetkezett mennyiségi és minőségi fejlődés hatására a szívsebészet szép lassan kinőtte a II. sz. Sebészeti Klinika által biztosított kereteit, így 1993-ban Péterffy professzor elengedhetetlen közreműködésével és vezetésével felépült és átadásra került az ország egyik legkorszerűbb, nemzetközi szinten is a szívsebészeti ellátás élvonalába tartozó Szívsebészeti Klinikája. Az új lehetőségek adta lendülettel, és a professzor úr vezetésével az országban elsőként érte el a Debreceni Szívsebészeti Klinika az évi 1000-1300 nyitott szívműtéti számot, mellyel nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

  Péterffy professzor számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak és szakmai kollégiumnak is tagja volt, 1997 és 2000 között pedig ő töltötte be a Magyar Szívsebészeti Társaság elnöki tisztét. Fontosnak tartotta a tudományos konferenciákon való részvételt, a szívsebészeten végzett kutatások és eredmények bemutatására szolgáló „év végi tudományos ülések” megszervezésével pedig hagyományt teremtett.

  A Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett kiemelkedő munkájáért, a modern szívsebészet Debreceni Orvostudományi Egyetemen történő bevezetése és európai színvonalra emelése érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége és iskolateremtő törekvései elismeréséül számos kitüntetésben részesült.

  2008-ban vonult nyugdíjba, az utolsó nyitott szívműtétet 2010 szeptemberében végezte.

  2022. augusztus 4.-én bekövetkezett halálával a hazai és a nemzetközi szívsebészet és orvoslás egy kiemelkedő személyét veszítette el. Fájó szívvel, emlékét örökre megőrizve búcsúzunk mélyen tisztelt és szeretett kollégánktól.

   

  Kitüntetései:

  - Alkotói díj, Hajdú-Bihar Megyei Tanács (1989)

  - Hatvani díj, Debrecen Város Önkormányzat (1994)

  - Dr. Tankó Béla Emlékdíj, DOTE (1996)

  - Magyarország felemelkedéséért (1998)

  - Fellow of the European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons (1998)

  - Markusovszky Lajos Emlékérem, Orvosi Hetilap (2001)

  - Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, Állami Kitüntetés (2002)

  - Bocskai István-díj, Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlése (2003)

  - Pro Facultate Debreceni Egyetem (2003)

  - Kudász József Emlékérem, Magyar Szívsebészeti Társaság (2005)

  - Doctor Honoris Causa, Marosvásárhelyi Egyetem (2005) 2014-ben a számára nyújtott   megtisztelő címet visszaadta

  - Marosvásárhelyi Református Kollégium Arany Oklevél (2007)

  - Professor Emeritus Debreceni Egyetem (2008)

  - Magyar Sebészetért Emlékérem (2008)

  - Debrecen Város Díszpolgára (2008)

  - Magyar Kardiológusok Társasága

   

  Dr. Hartyánszky István

Vissza