Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • A Magyar Kardiológusok Társasága elnökének köszöntője
  2022.04.20. - MKT - Hírkategória: Általános

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  Kedves Kollégák, Barátaim!

   

  A Magyar Kardiológusok Társaságának jelenlegi Elnöksége utolsó Kongresszusára készül, azonban 3 éves regnálása alatt az első olyanra, amelyet a hagyományos módon, a megszokott időben és helyen, jelenléti kongresszusként rendezhetünk meg. Már ez a tény is jelzi, hogy nem egy szokványos ciklust zárunk le 2022 májusában Balatonfüreden. Erről az időszakról hosszú évek múlva is elsőként a COVID–19 néven elhíresült világjárvány jut majd eszünkbe, amely minden előzetes tervünk és igyekezetünk ellenére meghatározta mindennapjainkat az elmúlt 2 évben. A járvány mellett a hazai egészségügynek az utóbbi fél évszázadban példátlan mértékű és jelenleg is zajló átalakítása, az ezzel kapcsolatos feladataink sem könnyítették meg, hogy csak a szakmára, a betegeinkre koncentráljunk. Mindezzel együtt – vagy mindezek ellenére – megítélésem szerint a Társaság valamennyi fontos funkcióját betöltötte ebben a nehéz időszakban is, és közös erőfeszítéseinknek köszönhetően van mire jó érzéssel visszatekintenünk.

  A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy ha nem is a szokásos módon, de megvalósult a folyamatos kapcsolattartás a tagsággal. A pandémia rákényszerített bennünket arra, hogy olyan, a 21. századi informatika kínálta készségeket sajátítsunk el, amelyeket korábban nem használtunk. Megtanultunk az interneten keresztül tudományos tanácskozásokat, megbeszéléseket, sok résztvevős konferenciákat lebonyolítani. Itt kiemelném a 2020. őszi MKT Kongresszust, amit négy napon keresztül nyolc párhuzamos szekcióban követhettek az érdeklődők, majd teljes tartalmát több hónapon keresztül elérhetővé tettük a Társaság honlapján keresztül, és a statisztikák szerint az egyébként rendkívül leterhelt kollégák nagy számban éltek is ezzel a lehetőséggel. Az ugyancsak online rendezett ESC-kongresszusok legfontosabb eredményeit is igyekeztünk elérhetővé tenni oly módon, hogy minden egyes napról hazai szakértők adtak összefoglalót egy beszélgetés keretében magyar nyelven. Ugyancsak 2020-ban indítottuk el a Kardiológiai Horizontot, egy új, egynapos szimpóziumot szakmánk diagnosztikus, farmakoterápiás és eszközös innovációinak hazai bemutatására. E rendezvény elsődleges célközönsége a fiatal szakorvosok, elsősorban a 30-as, 40-es éveik elején járó kollégák, akik a külföldi kongresszusokra ritkábban jutnak el, de motiváltak, és szeretnének a legújabb fejleményekről tájékozódni. A Horizont egyúttal kiegészíti az Ifjúsági Kardiológiai Napokat is, mivel utóbbi inkább a rezidenseknek kínál tematikus továbbképzést. Az előadók és szervezők kiváló munkájának köszönhetően ezek az online rendezvények a megszokott magas színvonalon közvetítették a tudományos tartalmat és a betegellátás számára fontos új ismereteket, hiszen a kardiológia fejlődési üteme a pandémia idején sem lassult le, sőt a „COVID-kardiológia” új kutatási és betegellátással kapcsolatos vonatkozásai jelentek meg.

  Mindeközben, számítógépeink képernyőjén keresztül látva, hallgatva egymást, két és fél éven keresztül mégiscsak nélkülöznünk kellett a személyes találkozás élményét egészen a 2021-es év őszéig, amikor újra együtt lehettünk Lillafüreden az ifjú kardiológusokkal, azután Visegrádon a Kardiológiai Horizonton, majd pedig Balatonfüreden. Ezeknek a régóta várt jelenléti kongresszusoknak a hangulata bizonyította, hogy a tagság a kényszerű távollét ellenére is összetartó közösséget alkot, szoros emberi kötődésekkel, barátságokkal – a kollegiális, szakmai kapcsolaton túl. Az őszi füredi kongresszus lehetőséget kínált egy régóta tervezett szimbolikus gesztusra is: házigazdánkkal, Balatonfüred Városának Önkormányzatával a Tagore-sétányon közösen elültettük a „Szívek fáját” az utódainknak és az elődeinknek, emléket állítva a Kongresszus elmúlt több mint 60 évének és számos kollégánknak, akik már nincsenek velünk. Reményeim szerint Társaságunk és a hazai szívgyógyászat erejét és jövőjét is jelképezi, hogy a most még növendék, de a következő 80–100 évben egyre terebélyesedő, szív alakú leveleket hajtó tulipánfát éppen egy ilyen nehéz időszakban ültettük el.

  A kapcsolattartás személyes és online formáit azonban nem csak a szakmán belül tartjuk fontosnak: betegeink és tágabb értelemben a hazai lakosság egészségtudatos nevelése szintén része Társaságunk küldetésének, a szív és érrendszeri betegségek elleni harcnak Magyarországon. Ennek szellemében megújítottuk az mkardio.hu honlapot, amelynek szakmai részét „laikusoknak” szóló tartalommal egészítettük ki. Itt ellenőrzött, „fake news”-mentes, rendszeresen frissített információt találhatnak az érdeklődők, akik a betegségükkel, a betegség megelőzésével vagy akár csak a szív működésével kapcsolatos általános ismereteiket szeretnék bővíteni, esetleg érdeklődnek a szív irodalmi-művészeti ábrázolásai iránt is.

   

  Kedves Kollégák!

   

  Ennek a nem szokványos elnöki ciklusnak a vázlatos áttekintése után örömmel invitálok mindenkit egy végre hagyományos füredi MKT Kongresszusra május 4–7. között. A hagyományos jelző arra utal, hogy végre ismét olyan lesz, amilyennek régóta szeretjük: gazdag tudományos programkínálat a legfrissebb eredményekkel, kiváló hazai és külföldi előadókkal, köztük az ESC Leendő Elnökével, a megszokott helyszínek és társasági programok, legfőképpen pedig a találkozás öröme a májusi Balaton partján. A Kongresszus szombat déli zárásával lehetőséget szeretnénk biztosítani a pihenésre, családi együttlétre is a hétvége egy részének szabadon hagyásával.

  Az elnökségi ciklus végén köszönöm az Elnökség, a Tanácsadó Testület, a Munkacsoportok, valamint a Titkárság munkáját és segítségét. Nagyon sokat jelentett továbbá szponzoraink támogatása, akik ebben a számukra is sok nehézséggel terhelt időszakban változatlanul kitartottak mellettünk, amit hálásan köszönök. Őszinte nagyrabecsülésemet és köszönetemet fejezem ki a Magyar Kardiológusok Társasága teljes tagságának, ennek a kiváló közösségnek, akikért dolgozni öröm és megtiszteltetés volt számomra. Sok sikert és nyugodtabb három évet kívánok a következő Elnökségnek és mindannyiunknak!

   

  Prof. Dr. Csanádi Zoltán

  a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke

Vissza