Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Prof. Dr. Lozsádi Károly emlékére
  2021.06.29. - MKT - Hírkategória: Általános

  Megrendülten tudatjuk, hogy Prof. Dr.Lozsádi Károlyt, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet korábbi főigazgatóját, a Gyermekszívsebészeti Osztály volt osztályvezetőjét, A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány alapítóját, 2021. 06.18-án, 86 éves korában elveszítettük. 

  Lozsádi professzor 1935-ben született Vajdahunyadon. Családjával 1940-ben Magyarországra menekültek. A Szent Imre gimnáziumban érettségizett. 1953 és 59 között a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tanult, közben az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben demonstrátorkodott. Diplomájának megszerzését követően Gottsegen professzor munkatársa volt és 1961-től már a Szívsebészeti osztályon dolgozott. Két évet töltött Angliában és ezt követően, 1974-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II.sz. Gyermekklinikájának Gyermekszívsebészeti osztályát szervezte újra. 1986-ban egyetemi tanárrá, majd a SOTE Kardiológiai Tanszékének vezetőjévé nevezték ki. 1993-tól a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (ma GOKVI) igazgatója volt és kezdeményezője egy új gyermekszív központ létrehozásának. Töretlen lendületének és kollégái összefogásának köszönhetően a Gyermekszív Központ 1999-ben nyitotta meg kapuit. Elkezdte tervezni a magyarországi gyermek szívtranszplantációt is, amely azóta sikeres programmá fejlődött.

   

  Több magyar és külföldi orvostársaság vezetőségi tagja volt, 1995-98 között a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke. Hosszú éveken keresztül volt a Cardiologia Hungarica főszerkesztője.

   

  Tudományos munkásságát 10 önállóan írt, illetve részben szerkesztett könyv, számos tudományos publikáció jelzi. Emellett tudományt népszerűsítő írásai is jelentősek.

   

  2001-ben nyugdíjba vonult. 2005-től professzor emeritus. Munkásságát számos állami és szakmai díjjal ismerték el.

   

  Mindezek közben felnevelte két gyermekét, négy unokája, kilenc dédunokája született.

   

  A szívbeteg gyermekek gyógyulásának támogatására 1991-ben létrehozta “A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt “, mely fennállásának három évtizede óta sikeresen támogatja a hazai gyermekkardiológiai és szívsebészeti munkát, eddig több, mint 600 millió forint értékben. Az általa létrehozott alapítványt tanácsaival az utolsó pillanatokig támogatta, munkáját segítette.

   

  Intézetünk minden munkatársa nevében mély fájdalommal búcsúzunk professzorunktól, a hazai gyermekszívsebészet egyik megteremtőjétől. Lozsádi Professzor Urat a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet saját halottjának tekinti.

   

  Nyugodjon békében!

   

  dr. Andréka Péter

  dr. Ablonczy László

Vissza

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS