Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Kardiovaszkuláris szövődmények szűrése koronavírus fertőzést követően
  2021.02.04. - MKT - Hírkategória: Általános

  Tisztelt Kollégák!

   

  A koronavírus fertőzés okozta kardiovaszkuláris (CV) komplikációkkal kapcsolatban egyre több irodalmi adat gyűlik össze. E szövődmények (myocarditis, pericarditis, myocardialis infarctus, arryhtmyák, tüdőembólia) gyakrabban fordulnak elő olyanokban, akiknek a fertőzés előtt is manifeszt CV betegségük volt; ugyanakkor ilyen szövődményekkel találkozhatunk korábban nem igazolt szívbetegségben szenvedő, rizikóval nem rendelkező, egészséges egyénekben is. A szövődmények jelentkezhetnek hetekkel a fertőzést követően is. A szövődmények okozta leggyakoribb tünetek a mellkasi fájdalom, szívritmuszavar/palpitatioérzés, fáradékonyság és a nehézlégzés. Különösen aggasztóak azok az adatok, amelyek a COVID-19 betegség után tünetekkel, panaszokkal nem járó, de eszközös vizsgálatokkal (pl. echocardiográfia, MRI) kimutatható eltérések előfordulását mutatják.

   

  Mindezek alapján fontosnak tartjuk a kardiológiai járóbetegellátás keretén belül a koronavírus fertőzésen átesett, szív- és érrendszeri panaszokat mutató betegek ellátására jól működő betegutak és feladat specifikus ambulanciák kialakítását, ahol a megfelelő képalkotó (echocardiographia, CT/MR, sz.e. invazív kivizsgálás) és laboratóriumi diagnosztikai eszköztár rendelkezésre áll a felismeréshez és terápiához. Indokoltnak látjuk, hogy ezek az ambulanciák ne csak a fertőzés lezajlása után panaszos betegek számára legyenek elérhetők, hanem mindazoknak, akik fontosnak érzik, hogy kardiológiai szakvizsgálattal akár egy tünetmentes szívprobléma lehetőségét is megnyugtatóan kizárja. Ezeknek az ambulanciáknak fontos feladata lenne az is, hogy a betegeket indokolt esetben más szakmák (pulmonológia, neurológia, pszichiátria stb) rendeléseire irányítsa. 

   

  Kérjük a hazai kardiológus kollégákat, hogy lehetőségeik szerint terjesszék ki betegellátó tevékenységüket a fentiekben megfogalmazott célok elérésére!

   

  prof. dr. Csanádi Zoltánprof. dr. Járai Zoltán
  elnökfőtitkár

Vissza