Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Kardiológiai rendezvények a jelenlegi járványhelyzetben
  2020.09.07. - MKT - Hírkategória: Koronavírus

  A Magyar Kardiológusok Társasága Elnökének és Főtitkárának tájékoztatója.

  Tisztelt Kollégák, Barátok!

   

  A COVID-19 járvány utóbbi hetekben tapasztalt magyarországi előretörése aggodalommal tölti el a hazai kardiológusokat, az egészségügyben dolgozókat és minden bizonnyal a hazai lakosság többségét egyaránt. Abban is sokan egyetértünk, hogy az eset számok aggasztó emelkedése ellenére, a március-áprilisi időszakban tapasztalt központi rendelkezésekkel összevethető korlátozások ismételt bevezetése nem tűnik megvalósíthatónak, mivel olyan gazdasági és társadalmi károkat okozna, amelyeket nem szabad, és úgy tűnik, a Kormány nem is kíván felvállalni. A leghitelesebb hazai járványügyi szakemberek véleményével összhangban úgy érezzük, hogy a vírushelyzettel való körültekintő, „okos” együttélés lehet a károk csökkentésének egyedüli módja, egészségügyi, gazdasági és életminőségi szempontból egyaránt. A védekezés egyszerű, de bizonyítottan hatékony módszereit kell használnunk: orr-száj maszkot zárt térben, fizikai távolságtartást, gyakori kézmosást, szellőztetést. A fertőzöttek számának jelenleg tapasztalt emelkedésében a külföldi behurcolás mellett fontos szerepe lehetett annak, hogy ezeket az egyszerű technikákat sokan nem használják, ezt ma is láthatjuk a bevásárló központokban, mozikban, szórakozóhelyeken.

   

  A kialakult helyzet természetesen hatással van az MKT szeptemberi és későbbi rendezvényeire, így a Fiatal Kardiológusok lillafüredi kongresszusára (szeptember 25-26), a szeptember végi Szívünk Napja rendezvényre (Testnevelési Egyetem, szeptember 27.) és az MKT támogatásával rendezett Debreceni Kardiológiai Napokra (Debrecen, Kölcsey Központ, szeptember 17-19). Ez úton is szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a vírus terjedésének megelőzését célzó fenti technikák mindegyikét szigorúan alkalmazzuk a fent említett programjaink mindegyikén: egyenként történő beléptetés lesz hőmérséklet méréssel és kérdőíves triage-zsal, az orr-száj maszk folyamatos használata a kongresszusi helyszíneken a rendezvény teljes tartama alatt kötelező lesz, az előadótermekben egyidőben csak a terem teljes kapacitásának maximum 1/3-ig engedünk be résztvevőket, a helyszíneken a résztvevők egyirányú áramlásának, mozgásának rendjét ki fogjuk alakítani a szembeforgalom elkerülésére. Csak az oktató, továbbképző, felvilágosító jellegű tartalmak megtartását tervezzük, ezeken kívül elmarad minden egyéb társasági, kulturális, szórakoztató (fogadás, zene, tánc stb.) elem.  Mindezen túl nyomatékosan megkérünk mindenkit, hogy amennyiben a vírusfertőzés ismert tüneteinek bármelyikét saját magán észleli, igazoltan vírusos, vagy fertőzés gyanús személlyel az előző 2 hét során kapcsolatba került, ezúttal maradjon távol rendezvényeinktől!

   

  A fenti megelőző intézkedések mellett tudományos és továbbképző programjaink megtartását biztonságosnak érezzük. Ezzel együtt felkészülünk arra is, hogy bizonyára lesznek, akik mégis a távolmaradás mellett döntenek. A már regisztrált, de a jelen helyzetben mégis a távol maradást választó kollégák érdekeit szem előtt tartva nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy tudományos programjainkat on-line is elérhetővé tegyük. Ilyen hibrid rendszert (helyszíni jelenlét és valós idejű internetes közvetítés együttesen) már a Debreceni Kardiológiai Napok esetében használunk.

   

  Természetesen a hazai járvány alakulása váratlan, előre nem látható helyzetet teremthet, ennek megfelelő reagálást tehet szükségessé, ezért kérjük, hogy folyamatosan figyeljék honlapunkat. Ez úton is köszönjük mindenkinek az érdeklődést és a támogatást, beleértve természetesen  szponzorainkat, akik kitartanak mellettünk ezekben a nehéz időkben, amihez hasonlóra még nem volt példa Társaságunk életében.

   

  Prof. Dr. Csanádi Zoltán                                                         Prof. Dr. Járai Zoltán
  az MKT Elnöke                                                                         az MKT Főtitkára

Vissza