Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hein Wellens (1935-2020)
  2020.06.15. - MKT - Hírkategória: Általános

  Pótolhatatlan veszteség érte a szívgyógyászatot, a szívgyógyászokat szerte a világon: eltávozott közülünk Hein JJ Wellens professzor, a szívelektrofiziológia egyik megalapítója, aki klinikusként, kutatóként és oktatóként a kardiológia mindenki által szeretve tisztelt, ikonikus alakja volt.

  Neve a 60-as, 70-es évek fordulóján vált világszerte ismertté, amikor Dirk Durrer professzor munkatársaként Amsterdamban elsőként alkalmazta a programozott stimuláció technikáját, ami azóta is olyan alap módszer, amit naponta betegek ezrein alkalmazunk a ritmuszavarok beindítására a szívelektrofiziológiai vizsgálatok és intervenciók során. Bár Wellens professzor nevének említésekor elsőként ez jut eszünkbe, emellett a szupraventrikuláris és a kamrai tahikardiák mechanizmusával kapcsolatos alapvető megfigyelésekkel bővítette azt az ismeretanyagot, amire alapozva a transzkatéteres gyógyítás napjainkra sikeres, rutin beavatkozássá válhatott. Az aritmológia mellett a kardiológia sok más területén is jelentős klinikai és alap kutatásokat végzett a Mastrichti Egyetemen működő munkacsoportja élén, többek között Allessie professzorral közösen a pitvarfibrilláció mechanizmusának felderítésére.

   

  A hatalmas tudományos kutatói és klinikusi életműhöz mérhető oktatói tevékenysége is, a fiatalabb kardiológus generációk már elsősorban tanárként emlékeznek majd rá. Egészen kivételes előadó volt, akinek csak egyszer is volt alkalma hallgatni őt, aligha felejti el magával ragadó személyiségét, mindenki számára világos, jól követhető, kifejezetten szórakoztató előadásait, ahogyan képes volt elmagyarázni, leegyszerűsíteni a legbonyolultabb koncepciókat, összefüggéseket aritmológiai vagy már kardiológiai témával kapcsolatban. Az invazív aritmológia egyik megteremtőként sem feledkezett meg a hagyományos ekg vizsgálat fontosságáról. A Mark Josephson-nal közösen több évtizeden keresztül tartott ekg kurzusok igazi show műsorként járták be a Föld mind az 5 kontinensét és szívgyógyászok ezreit tanították meg, hogyan kell szisztematikusan, lépésről-lépésre ekg-t elemezni, mennyi információt árul el a 12 elvezetéses ekg, ha jól olvasunk belőle. Előfordult, hogy a két professzor sem értett egyet egy görbe interpretálása során, ilyenkor szakmánknak ez a két óriása ifjonti hevülettel igyekezett meggyőzni egymást ezáltal még különlegesebb élményt nyújtva a szerencsés hallgatóságnak.

   

  Wellens professzor többször járt hazánkban. Balatonfüreden az MKT Kongresszusán Társaságunk tiszteletbeli tagjává fogadtuk, meghívtuk az Aritmia és Pacemaker Munkacsoport rendezvényeire, és az említett Josephson-Wellens ekg kurzust is sikerült elhozni Budapestre. Szeretett nálunk, több hazai kardiológussal ápolt szorosabb szakmai kapcsolatot, többen tanultak nála rövidebb hosszabb ideig Hollandiában is. A 20. századi szívgyógyászat nagyformátumú alakítójaként és emblematikus alakjaként is közvetlen, barátságos, nagyon szerethető emberként őrizzük meg emlékét.

   

  Prof. Dr. Csanádi Zoltán

  Magyar Kardiológusok Társasága elnöke

Vissza