Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: ESC kongresszusi hírek
 • Válogatás az ESC 2016. évi Kongresszus 2. napján bemutatott klinikai vizsgálatokból
  2016.08.29. - ESC beszámoló - Hírkategória: ESC kongresszusi hírek
  Primer prevenciós ICD/célzott TAGG terápia/PM vezérelte antihypertenzív kezelés/újabb sikeres koleszterin csökkentő studyk
  A Magyar Kardiológus Társaságának standja az ESC KongresszusánDANISH viszgálat: 1156, nem ischaemias eredetű, tünetes, csökkent ejectios frakciójú szívelégtelen beteget randomizáltak primer prevenciós ICD hatásának vizsgálatára. Az 5,6 éves utánkövetés alapján az összhalálozásban nem volt különbség (120 vs. 131 beteg halt meg, p=0.28). A hirtelen szívhalál természetesen significans mértékben alacsonyabb volt az ICD ágon (24 vs. 46 beteg p=0.005). A fiatalabb korosztályú alcsoportban mutatkozott előnye az ICD-nek. A kommentár kiemeli az optimális gyógyszeres kezelés jelentőségét és, hogy fontos megtalálni azt a hirtelen halál szempontjából magas rizikójú alcsoportot, akik nyernek a primer prevenciós ICD beültetéssel ebben a betegcsoportban

  ANTARTIC vizsgálat: 75 év feletti, ACS miatt stent implantációban részesült 887 betegnél vizsgálták a hagyományos, ill. thrombocyta aggregáció gátlás vizsgálata által vezérelt prasugrel terápia eredményességét. A cardiovascularis halál, reinfactus, stroke, stentthrombosis, sürgős revascularisatio és vérzés tekintetében egy éves utánkövetés során nem volt különbség a két csoport között (27.6% versus 27.8% p = 0.98)

  Pacemaker-vezérelt programozható hypertensio kontroll (PHC) terápia
  A váltakozva alkalmazott rövid, ill. hoszú AV idejű ingerlés a bal kamrai telődés csökkentése révén képes a systolés vérnyomás csökkentésére. A vizsgálatba 27 beteg került bevonásra, akiknél 2, vagy több antihypertenzív szer mellett is ismételten >150 Hgmm-es systolés vérnyomást mértek és emellett DDD PM implantáció indikációja is fennállt. A PHC terápia alkalmazása a 3. hónap végére szignifikánsan, átlagosan 23,8 Hgmm-rel csökkentette a systolés vérnyomást. A terápia a bal kamrai ejekciós frakciót, ill. a szívritmuszavarok gyakoriságát nem befolyásolta, és mindössze három esetben rögzítettek a terápiával potenciálisan összefüggő eseményt (cardioversiót igénylő pitvarfibrilláció, asthma cardiale, szívelégtelenség).

  IMPROVE-IT alvizsgálat
  Acut coronaria syndromás betegcsoportban megelőzően CABG műtött, illetve nem operált betegek 40 mg-os simvastatin terápiáját 10 mg ezetimibe adásával egészítették ki. Az ezetimibe terápia mindkét csoportban szignifikánsan csökkentette az LDL-szintet. A primer végpontok tekintetében ezetimibe adása az ismerten magasabb rizikójú CABG műtött betegek esetén 8,8%-os abszolút rizikócsökkenést eredményezett a non-CABG csoport 1,3%-os rizikócsökkenésével szemben. A statin terápia ezetimibe-el való kiegészítése előnyös lehet a magasabb rizikójú CABG műtött betegekben, illetve a non-CABG csoportbana kettő, vagy annál magasabb TIMI score esetén, hiszen esetükben is szignifikánsan csökkenti a cardiovasculáris rizikót.

  ACCELERATE - CEPT inhibitorok lipidszintekre és a klinikai kimenetelre gyakorolt hatása
  A koleszterin-észter-transzfer-protein (CEPT) inhibitor evacetrapid vérzsír-szintekre gyakorolt pozitív hatását korábbi fázis 2 vizsgálatokban bizonyították. Ebben a randomizált, placebo kontrollos vizsgálatban 26 hónapon keresztül alkalmazott 130 mg dózisú evacetrapid hatását vizsgálták. Bár a CEPT inhibitor szignifikánsan csökkentette az LDL- és növelte a HDL-szintet, a klinikai végpontok tekintetében nem igazolt pozitív hatást.

  WOSCOPS alvizsgálat - primer prevenciós statin terápia súlyos primer hypercholesterinaemiás betegekben
  A WOSCOPS alvizsgálatban 40 mg pravastatin vs. placebo ágra randomizált súlyos primer hypercholesterinaemiás (LDL>4,9 mmol/l) betegek hosszú távú utánkövetését végezték. A nagydózisú statin terápia mellett észlelt szignifikáns LDL-szint csökkenés az 5 éves utánkövetési adatok alapján 27%-os abszolút rizikócsökkenéssel járt. Emellett a terápia hosszútávú mortalitás csökkentő hatását is igazolták a 20 éves utánkövetési adatok alapján. A kiindulási LDL-szintnek már a >1 mmol/l-es, vagy 30%-os csökkentése csökkenti a ishaemiás szívbetegség kialakuásnak esélyét.

  MICRA Global Clinical Trial
  A Micra egy kisméretű VVIR stimulációra alkalmas, hagyományos elektróda nélküli transzkatéteres pacemaker rendszer, melynek implantációja jelenleg a világ 56 centrumában zajlik. A MICRA Global Clinical Trial során 725 beteg beválasztásával vizsgálták a készüléket, összehasonlítást végezve a hagyományos, transzvénás úton beültetett pacemakerekkel. A transzkatéteres Micra implantáció 99,2%-ban volt sikeres (33% septalis, 66% apicalis). A 12 hónapos utánkövetési idő alatt a betegek 4%-ában észleltek major szövődményt, mely a hagyományos pacemakerek szövődményrátájához képest 48%-kal bizonyult alacsonyabbnak. A Micra csoportban 47%-kal kevesebb hospilatiláziót regisztráltak.

  RESPOND CRT Trial Update
  Ismert, hogy az echocardiographia vezérelt AV és VV késleltetés optimalizálása javítja a CRT responderitást. A SonR egy kontraktilitás szenzor révén képes az AV és VV idő folyamatos automatikus optimalizálására. A vizsgálatban 998 beteg bevonásával hasonlították össze a SonR ágra és az echocardiogaphiás ágra randomizált betegek responderitását. Az AV és VV idő optimalizálása tekintetében a SonR rendszer non-inferiornak bizonyult az echocardiographia vezérelt módszerhez képest. Az előbbi csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt a szívelégtelenség miatti hospitalizációk száma. A SonR alkalmazása a legtöbb alcsoportban magasabb responderitást eredményezett, pitvarfibrilláló, valamint veseelégtelen betegekben a SonR ágon a cardiovascularis halálozás 48%-kal, a hospitalizáció 41%-kal bizonyult alacsonyabbnak.

Vissza