Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

gyógyszeripari információk

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

A(z) az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Lerövidíthető a PCI utáni kórházi megfigyelés?
  2016.05.17. - MKT, Dr. Szelényi Zsuzsanna - Hírkategória: Szakmai referátumok
  Shroff A et al.: Same-Day Discharge After Percutaneous Coronary Intervention; AMA Cardiol. Published online March 30, 2016. doi:10.1001/jamacardio.2016.0148 (Percutan coronaria intervenció után aznapi elbocsátás)
  A percutan coronaria intervenciók (PCI) technikai fejlődésével és a modern gyógyszerek alkalmazásával a beavatkozások egyre biztonságosabbá válnak.

  Felvetődik a kérdés: változtathatunk-e azon a gyakorlaton, hogy a betegeket csak az intervenció másnapján bocsátjuk otthonukba. A kórházi ápolási idő lerövidítése mind a hospitalizációhoz köthető szövődmények számát, mind pedig a költségeket csökkentheti, illetve a betegek komfortját is javíthatja.

  Shroff és munkatársai az elmúlt húsz év irodalmának áttekintése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy válogatott betegek esetén biztonságos lehet a PCI napján való hazabocsátás.
  A beavatkozás napján elbocsátásra kerülők és az egy éjszakás megfigyelésben részesülők rizikóprofilja hasonló volt a metaanalízis során. A társbetegségekben, a beavatkozás jellemzőiben, a több ágon végzett PCI-k, illetve a nagy rizikójú laesiók tekintetében, a behatolási régió vonatkozásában, valamint a záróeszköz használatában sem volt különbség a két csoport között. 30 nap elteltével hasonló incidenciával léptek fel komplikációk, major cardiovascularis események.

  Mindenképp fontos kérdés, hogy a PCI után mennyi idővel jelentkeznek az esetleges szövődmények - pl. érelzáródás, stent thrombosis, szívelégtelenség, ritmuszavar, kontrasztallergia, vérzés, illetve a punctio helyén fellépő egyéb komplikációk. Ezen szövődmények többsége az irodalmi adatok alapján a beavatkozást követő első hat órában lép fel.

  A sikeres aznapi hazabocsátás 5 alappillérének a szerzők a következőket nevezik meg: (1) az alkalmas betegek megfelelő kiválasztása, (2) kiváló eredményű PCI, (3) a szúrás helyének gyors és megbízható ellátása, (4) a kettős thrombocytaaggregáció-gátlás biztosítása és (5) a beavatkozást követő betegedukáció, korai utánkövetés. Az aznap elbocsátható betegek nem rendelkeznek olyan társbetegséggel vagy rizikótényezővel, amely hosszabb kórházi megfigyelést tenne szükségessé, szövődménymentes beavatkozáson esnek át, nem igényelnek elhúzódó parenterális gyógyszeres kezelést, iiletve a punctio helye biztosan ellátható. Ha komplikáció lép fel vagy nem biztosított a megfelelő otthoni ellátás, akkor mindenképp kórházi megfigyelés javasolt.

Vissza