Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

A(z) MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • OkosEKG
  2015.06.25. - MKT - Hírkategória: Általános
  Az okostelefonok és tabletek elterjedése új lehetőséget jelent az EKG széles körű felhasználására szűrés és ritmuszavarok diagnosztizálása céljából. Haberman és munkacsoportja 381 résztvevő segítségével vizsgálta az okostelefonnal/tablettel készített egy elvezetéses EKG megbízhatóságát a standard 12 elvezetéses EKG-val szemben. A vizsgálatban egészséges fiatalok, sportolók és kardiológiai ambulancián gondozott betegek vettek részt. 30 másodperces felvételek készültek az I. elvezetésről iPhone vagy iPad készülékekkel, melyet közvetlenül ezután 12 elvezetéses EKG követett. Automatizált algoritmusok, illetve két elektrofiziológus végezte az EKG-k elemzését. A két módszerrel készült EKG-k hasonló pontossággal jelezték a pitvari frekvenciát és ritmust, az AV blokkot és a QRS késést. Az okostelefonnal/tablettel készült EKG-k szenzitivitása 72%-nak adódott a QRS késés, 94%-nak a pitvarfibrilláció tekintetében. A specificitás 94% feletti volt.


  A vizsgálók tapasztalatai alapján okostelefonnal könnyen és eredményesen készíthetők EKG-k, melyek pontosan mutatják az alapvető ingervezetéssel összefüggő intervallumokat és magas szenzitivitással és specificitással jelzik a pitvari ritmuszavarokat.

  A szerzők kiemelik a módszer jelentőségét a pitvarfibrilláció felismerésében és az ehhez köthető szövődmények megelőzésében, illetve egy másik érdekes terület lehet a sportolók hirtelen szívhalálának hátterében álló betegségekhez kapcsolódó eltérések kimutatása. Szintén hatékony lehet a módszer a ritkán jelentkező ritmuszavarok diagnosztizálásában, melyek Holter monitorozással vagy esetlegesen esemény monitorral nem detektálhatók.

  A bármely időpillanatban rendelkezésre álló EKG a betegek biztonságérzetét is növeli, ezáltal a betegségükkel kapcsolatos szorongásuk csökkenhet és bátrabban vállalhatják a fizikai terhelést is, melytől esetleg a félelem miatt zárkóznak el.

  Az EKG-k elemzésére és figyelmeztető jelzés adására is képes alkalmazások pedig még tovább javíthatják az okoskészülékkel készített EKG felhasználhatóságát.

  Zachary C. Haberman, B.A.; Ryan T. Jahn, B.A.; Rupan Bose, M.B.; Han Tun, M.P.H., M.B.B.S.; Jerold S. Shinbane, M.D.; Rahul N. Doshi, M.D.; Philip M. Chang, M.D.; Leslie A. Saxon, M.D.: Wireless Smartphone ECG Enables Large-scale Screening in Diverse Populations, J Cardiovasc Electrophysiol. 2015;26(5):520-526.

Vissza