Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

A(z) MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Mindennapra egy üzenet - Tégy fogadalmat szíved egészsége érdekében
  2013.09.20. - MKT Elnöke, Dr. Kiss Róbert Gábor - Hírkategória: Általános
  A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén is megrendezi a Szívünk Napja elnevezésű rendezvényt a Szív Világnapján, szeptember 29-én 10 órától a Városligetben Az idei rendezvény házigazdája Détár Enikő és Rékasi Károly.
  Az immár hagyományosnak mondható Szívünk Napja rendezvény középpontjában ebben az évben a gyerekek és a nők egészségmegőrzése, a család egészsége áll. A Társaság hangsúlyozni kívánja, hogy csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt, éppen ezért már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a mindennapi mozgásra.
  Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért. Nem beszélve arról, hogy hazánkban az utóbbi években megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott. Ugyanakkor egyre gyakoribbak az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Néhány szülő nem gondolja végig, hogy a gyermeknek adott egészségtelen nassolnivalókkal olyan folyamatokat indíthatnak el, amelyek felnőtt korban komoly következményekkel járhatnak, és akár szív- és érrendszeri betegséghez is vezethetnek.

  A szervezők ingyenes egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket. A szakemberek az értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, hogyha bármelyik eredménye nem ideális. A szervezők véleménye szerint ugyanis most az egyik legfontosabb, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

  A kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik.

  A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékos formában varázsolják a gyermekek elé az elsősegélynyújtás világát. Ugyanakkor két sztárszakács Jenei Tamás és Hunyaddobrai Csaba gondoskodnak arról, hogy kicsik és nagyok megismerjék az egészséges táplálkozás fortélyait.

  Természetesen szórakoztató programok egész sora is várja a Szívünk Napján együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A rendezvényre kilátogatók jó kedvéről többek között salsa, capoeira, aerobic és thai chi bemutatók, Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei, Katus Attila, Vastag Tamás, Cserpes Laura valamint Tóth-György Viktória Karolína sztárfellépők gondoskodnak. Emellett mindenki találkozhat a Barátok Közt sorozat közismert szereplőivel is.

  A reggel 10 órától kezdődő ingyenes programok sorát egy emlék koncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnénk állítani „Cipőnek” az ideje korán elhunyt énekesnek, aki éveken keresztül üde színfoltja volt a Szívünk Napjának.

  A rendezvényen bárki fogadalmat tehet a szíve egészségéért. Az érdeklődők megígérhetik, hogy ezentúl mindennap 30 dkg gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanak, minden nap sétálnak fél órát, búcsút mondanak a dohányzásnak, de megfogadhatják azt is, hogy évenként élnek a szűrővizsgálat adta lehetősséggel és megpróbálnak kevésbé stresszes életet élni.

  Ha tudni szeretnék, hogy mekkora az ön szív- és érrendszeri kockázata, látogasson ki szeptember 29-én a Városligetbe, a Szívünk Napjára!

  A jövő hét hétfőtől a Szívünk Napjáig a Magyar Kardiológusok Társasága a médián keresztül egy-egy üzenet kíván megfogalmazni mindazok számára, akiknek fontos a szíve egészsége.

  További információért látogasson el weboldalunkra vagy facebook oldalunkra:
  www.szivunknapja2013.hu
  www.facebook.com/szivunknapja

  A Szív Világszövetség – Word Heart Federation – 1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság – International Society of Cardiology – tagjaiból. Legismertebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. 2001-ben már 77 ország csatlakozott – köztük hazánk is – és szervezte meg saját rendezvényét.

Vissza