Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Társasági hírek
 • EGYÜTT DOBBANT ORVOS ÉS BETEG SZÍVE A VÁROSLIGETBEN
  2012.10.07. - MKT, Diamond Agency - Hírkategória: Társasági hírek
  Több, mint tízezer látogató és szűrés, közel 100 véradás, ez az idei évi, fővárosi Szívünk Napja rendezvény mérlege, amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezett. A szakemberek véleménye szerint a szív és érrendszeri megbetegedések mintegy nyolcvan százaléka megfelelő odafigyeléssel megelőzhető. Közismert személyiségek hirdetik a szűrővizsgálatok fontosságát.


  Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest itthon jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

  A Városligetben vasárnap délelőtt tíz órától este hat óráig ingyenes vércukor, koleszterin, haskörfogat- és vérnyomásméréssel várták az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is elláttak a szakemberek. Sokan itt szembesültek azzal, hogy komoly veszélyben van az egészségük és valamit tenniük kell, mert nagy kockázatnak vannak kitéve, ha nem változtatnak az életmódjukon. Az érdeklődők szinte szomjazták a neves szakemberek, szívgyógyászok megszívlelendő tanácsait. Aki mindeközben a tűző napon megszomjazott, oxigénnel dúsított vizet is kortyolhatott.

  A vizsgálatok előzetes elemzése során kiderült, hogy a szűréseken részvevők közel 30 százalékánál mértek 140/90-nél magasabb vérnyomást, ugyanakkor 22 százalékuknál mértek emelkedett koleszterinszintet, a cukorérték pedig mintegy 12 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél. Mindemellett egy frissen közzétett nemzetközi tanulmány rámutatott, hogy Európa szerte vezető halálok a nők körében a szív-és érrendszeri megbetegedés, annak ellenére, hogy 2012-re 42%-ról 40%-ra esett vissza az ilyen okból bekövetkezett halálozások aránya. A javuló tendenciát nagymértékben elősegítette a nemzetközi megmozdulás, melynek jegyében idehaza is sztárok álltak a szív egészségéért kampányoló Szívünk Napja rendezvény mellé.
  A szervezők a gyerekre helyezték idén a hangsúlyt, mint kiemelték, azoknak a nebulóknak, akik túlsúlyosak, helytelenül táplálkoznak, mozgásszegény életmódot folytatnak, mintegy 80 százalékos esélyük van arra, hogy felnőtt korukban is elhízott emberek lesznek.

  A színpadon Rékasi Károly beszélt július végi rosszullétéről, mint mondta, azonnal kivizsgáltatta magát. Hangsúlyozta, ez az ijesztő kaland rádöbbentette arra, hogy még jobban oda kell figyelnie önmagára és családjára. Ennek érdekében többet mozog és megpróbál egészségesen táplálkozni. Felesége Détár Enikő, Katus Attila vezetésével újabb lépést tett a szíve egészsége érdekében, hiszen ő is beállt a mozogni vágyok táborába.
  Vastag Csaba, szívhez szóló koncertje előtt a közönséggel karöltve szívvel–lélekkel gyakorolta az újraélesztés technikáját, mint mondotta nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki tudja, hogy mit kell tennie, hiszen ezáltal sok embert meg lehet menteni. Az újraélesztés jelentőségét Détár Enikő szemléltette is a színpadon, Győrfi Pál OMSZ szóvivővel közösen bemutatott újraélesztési előadás keretében, amikor is a színművésznőt a szóvivő mellkas-kompressziós eljárással szimbolikusan újraélesztette.

  Dukai Regina is beszélt szívbetegségéről. A tünetek tizenéves korában kezdődtek. Nagyon sokáig nem szólt róla senkinek, még az édesanyának sem, aztán egy vizsgálat alkalmával kiderült, hogy billentyűbetegsége van, amivel együtt lehet élni, azonban jobban oda kell figyelnie magára. Ezért is tartja fontosnak a szűréseket.
  A kilátogatók igazán otthon érezhették magukat, hiszen Barátok Közt tölthettek el egy kis időt, ugyanis a népszerű sorozat szereplői is ott voltak a Szívünk Napján, ezzel is érzékeltetve, hogy a szívükön viselik a rajongóik egészségét. Ők is részt vettek szűrővizsgálatokon, ezzel is példát mutatva az embereknek és felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a rendszeres orvosi vizsgálat.

  A rendezvényen csúcspontjaként több száz, piros léggömböt engedtek fel a magasba. Minden egyes léggömb egy-egy az egészégért tett fogadalmat jelképezett, amely a tiszta égbolton még sokáig látható volt.
  A rendezvényt a Republic koncertje zárta. A legmeghatóbb jelenet az volt, amikor Merkely Béla professzor úr és betege Cipő – a Republic frontembere – elénekelték a Csak a szívemen című Republic dalt, szó szerint ezzel is jelképezve, hogy valóban együtt dobban az orvos és a beteg szíve.

  Tehát nem csalódtak azok, akik szántak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogattak vasárnap a Városligetbe, ahol kivétel nélkül mindannyian szó szerint szívesen látott vendégek voltak.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

  Szívünk Napja 2012. - Sajtóképek 
  pdf
   2012.10.04. 1,438 Mb

Vissza