Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

gyógyszeripari információk

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

A(z) az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Apró Dezső emlékére
  2012.06.12. - MKT, Szolnok Szívügyünk Alapítvány Kuratórium (H.B.) - Hírkategória: Általános
  Egy kardiológus halálára torokszorítóan nehéz megszólalni most, amikor tudjuk, hogy Apró Dezső kollégánk, barátunk nincs többé.  
  Nemcsak azért nehéz, mert egy rút és becstelen, durva erőszakos gyilkosság áldozata lett, hanem elsősorban azért, mert egy olyan ragyogó, üstökös sebességével száguldó életpálya tört meg, mely pótolhatatlan űrt hagy maga után.

  Engedtessék meg nekem, hogy búcsú gyanánt, most felidézzek két emléket, mely úgy gondolom mindkettőnk életére hatással volt, és megalapozta barátságunkat! Talán 25 évnél is több, mikor egy szakmai konferencián megismerkedtünk egymással. Hallgatók voltunk mindketten, beszélgettünk, majd az előadás végeztével, Dezső jelezte az előadónak, hogy kérdezni szeretne. Felállt és kérdezett, ahogy beszélni kezdett, a terem néhány másodperc múlva elcsendesedett, a légy zümmögését is meg lehetett volna hallani. Minden szem Dezsőre szegeződött. Kérdezett, érvelt és néhány perc múlva mindenki számára világossá vált, hogy egy megdöbbentően okos, lélegzetelállítóan intelligens, gyors észjárású, tehetséges fiatal kardiológus áll előttünk. Pár évvel később Párizsból hazatérőben, szakadó esőben vesztegelve a repterek közötti buszjáraton, órákon keresztül beszélgettünk. Ekkor kötöttünk örök barátságot, ekkor határoztuk el, hogyan lehetne, kellene Szolnokon megszervezni a kardiológiai ellátást. Évekkel később a gondolatból tett lett. 2005. novemberében Szolnokon az ő irányításával megtörténtek az első szívkatéteres vizsgálatok. 2008.márciusától 1-től, pedig folyamatos invazív kardiológiai ellátás működik a megyei kórházban.

  Az elért eredmények ma már mindenki számára nyilvánvalóak. A kardiológiai ellátás európai szintű, sok esetben annak átlagát is meghaladó színvonalát, biztonságát több százezren élvezhetik Jász- Nagykun- Szolnok megyében és annak határain túl. Apró Dezső nélkül mindez sohasem jöhetett volna létre. Csak az ő sugárzó tehetsége ragyoghatta át a hemodinamikai labor megvalósításának útvesztőit. Fáradhatatlan volt, sohasem volt csüggedt, képes volt példát mutatni sokunknak, még az ellenségeinek is! Vibráló észjárása tette képessé, hogy mindenkinél hamarabb volt képes meglátni és megragadni a lényeget. Mindenkivel tudott tárgyalni, megtalálni a megoldás felé vezető utat, mindenhez és mindenkinek volt mondanivalója.

  Élete utolsó tárgyalásán, azonban, most már tudjuk, reménytelenül kudarcot vallott. A neki szánt gyilkos golyót, nem volt képes eltéríteni magától.

  Az élet azonban kegyetlenül megy tovább. Mert jön a következő eset, jön a következő szívinfarktus, és nekünk Dezső, nélküled is – milyen nehéz ezt leírni- helyt kell állnunk. Amit azonban megalkottál az működik, működnie kell tovább. Ezt várják tőlünk, és tudom, hogy Te is ezt várnád tőlünk…

  Nekünk pedig itt és most, és örökké, egy kötelességünk maradt: köszönjük neked Dezső! Apró Dezső barátomat múlt szombaton eltemettük. A magyar kardiológia egén, az üstökös csillag, mely pályájának ívét, tehetségét megrajzolta, állócsillaggá alakult most át.
  Itt ragyog felettünk, soha el nem halványuló fényességgel….

  Szolnok Szívügyünk Alapítvány Kuratórium (H.B.)

Vissza