Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic MERCK Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Fókuszban az érbetegségek
  2021.10.15. - MKT - Hírkategória: Általános

  Az American Heart Association (AHA) 2021. április 27-én megjelent nyilatkozatának címe: „Ideje talpra állnunk!”

  Már ha van talp, amire ráállunk… Az AHA szakmai nyilatkozata és figyelemfelhívó összefoglalása részletezi az amputációk egyénre és a társadalomra gyakorolt hatásait és mindazokat az eszközöket, amelyekkel reményeik szerint el lehet érni azt a célt, hogy 2030-ra 20%-kal csökkenjen a nem traumás amputációk aránya az Egyesült Államokban. Nem véletlen, hogy a kérdés az American Heart Association szakembereit késztette megszólalásra: az alsó végtagi verőérbetegségre úgy az Egyesült Államokban, mint a világ sok országában sokszor a kardiológiai ellátás során derül fény.

  Emiatt nagyon örültünk, amikor a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöksége felkereste Társaságunkat felajánlva egy közös szimpóziumon való részvétel lehetőségét. A célja ennek a szimpóziumnak az, hogy a kardiológiai ellátás során leggyakrabban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban megismerjük hazánk vezető érgyógyászainak álláspontját.

  Az amputációkkal kapcsolatos amerikai statisztika lesújtó: miközben 2000 és 2009 között az amputációs ráta kb. 40%-os csökkenése volt megfigyelhető a cukorbetegek körében, addig 2009–2015 között az amputációk aránya ismét 50%-kal növekedett. De vajon mi a helyzet hazánkban? Vannak-e adataink, és ezek mit mondanak? Melyek lehetnek a kitörési pontok? Ezekre keresi a kérdést előadásában dr. Kolossváry Endre profilvezető főorvos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság frissen megválasztott elnöke.

  Hasonlóan izgalmas kérdés a kardiológiai ellátás során a carotisbetegségek kezelése. Milyen irányelvek állnak a rendelkezésre? Műtét vagy endovaszkuláris beavatkozás? Mikor melyik? Kell-e szűrni a carotisbetegséget, s ha igen, mikor? Dr. Sótonyi Péter tanszékvezető egyetemi tanár előadásában a carotisbetegség modern irányelvek szerinti ellátására koncentrált.

  És persze örökzöld sláger, ha úgy tetszik, összeköttetés a szívgyógyász és az angiológus, a szívsebész és az érsebész között: az aorta. Vannak új adatok, irányelvek? Mikor szűrjön a kardiológus? Kit küldjön tovább az érsebészhez? Kit a szívsebészhez? Mit hozott a modern, endovaszkuláris technika az aortabetegségek ellátásában? Ezt a kérdéskört fogja megvilágítani előadásában dr. Szeberin Zoltán profilvezető egyetemi docens, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság most leköszönt elnöke.

  Bízom benne, hogy ez a rövid, de annál lelkesebb beharangozó felkeltette az érdeklődésüket és ellátogatnak a szimpóziumra 2021. október 16-án, szombaton a Hotel Flamingó Haynal Imre termébe 11 órakor.

  Higgyék el, érdemes!

   

  Prof. Dr. Járai Zoltán

Vissza