Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic MERCK Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Koronáriaintervenciók újdonságai 2020
  2021.10.15. - MKT - Hírkategória: Általános

  A 2020-as év egyértelműen az új típusú koronavírus (SARS-Covid-19) elleni küzdelem jegyében telt el. A koronáriaintervenciókat is mélyen érintette a pandémia. Az akut koronáriaszindróma miatti kórházi felvételek száma világszerte 40%-kal, de volt ahol a 70%-kal csökkent, dominálóan az NSTEMI miatt ellátottak száma esett, de STEMI miatt is kevesebben jutottak el invazív centrumba. Emiatt arányosan jóval több „late presentation” típusú és sokkos beteg került ellátásra. Megnőtt a szokatlan etiológiájú betegek aránya, főleg a MINOCA-esetszám. Az intervenciós centrumoknak fel kellett készülni a vírusfertőzött ACS-betegek speciális ellátására, ami a science fiction filmeket idéző speciális védőfelszerelés miatt új kihívás elé állította a beavatkozásokat végző teameket. Az elektív beavatkozások száma erősen korlátozva volt a járvány első hulláma idején, a várólisták megnyúlása így elkerülhetetlen volt. Mindezek dacára 2020-ban több fontos új eredmény került bemutatásra elsősorban online tartott nemzetközi kongresszusokon (ACC, EuroPCR, ESC, TCT stb.) a koszorúsér-intervenciók témakörében.

  A FORECAST vizsgálat 1400 krónikus koronáriaszindrómás (CCS) betegnél tanulmányozta az FFR-CT hatékonyságát. 22%-kal csökkent használatával a koronáriaangiográfiák száma, de költségcsökkenő hatást nem sikerült kimutatni.

  A PROSPECT II study 902 betegben megerősítette, hogy a non-culprit koronárialéziók, melyek 3 éven belül nagyobb eseményt (MACE) okoznak, diaméterstenosisban is romlanak ez idő alatt (46,9%-ról 68,4%-ra), de a fő jellemzőjük a NIRS-IVUS vizsgálattal igazolható lipidgazdagság (átlagos lipidtartalmuk 47,4%). Ezen betegek agresszív szekunder prevenciót igényelnek a későbbi koronáriaesemények kivédése miatt.

  A COMBINE OCT-FFR vizsgálat 500 diabéteszes betegben a 40–80%-os diaméterstenosissal bíró non-culprit léziókat elemezte OCT- és FFR-mérés segítségével. A 0,8 FFR-érték feletti léziók optimális gyógyszeres terápiában részesültek (OMT) és OCT-vizsgálat alapján „thin-cap fibroatheromát” (TCFA) mutató és nem mutató csoportra osztották a betegeket. 1,5 éves utánkövetés alapján a TCFA+ betegek körében szignifikánsan magasabb volt a primer kompozit végpont (CV halál, MI, TLR és ACS) elérése, 4,7-szeres kockázatot jelentve a TCFA− betegekhez képest.

  Az ULTIMATE trial 3 éves utánkövetés során is megerősítette a IVUS vezérelte PCI előnyét a célér-revaszkularizáció (TVR) csökkentése terén az angiográfiás vezérléshez képest (6,6 vs. 10,7%, p=0,01).

  Új eszközfejlesztések is bemutatásra kerültek, az IVUS és OCT technológia ötvözése terén tettek lépéseket cégek, pl. a Terumo Dual Sensor vagy a Conavi cég Novasight Hybrid System eszköze.

  A funkcionális technológiák kutatása terén is több vizsgálat került közlésre. A COMPARE-ACUT study 3 éves eredményei megerősítették, hogy az FFR vezérelte komplett revaszkularizáció jobb hatékonyságú a culprit-only elvnél, az 54%-os eseménycsökkentés mellett a költségek is 22%-kal csökkentek. A DEFINE-FLAIR és az iFRSWEDEHEART vizsgálatok 2 éves adatai az FFR és az iFR technológia egyenrangúságát mutatták, míg a TARGET FFR trial a post-PCI eredmény kontrolljára nem gyakorolt egyértelmű pozitív hatást az optimális eredmény elérésben, míg a post-PCI iFR-kontroll a DEFINE-PCR vizsgálat alapján javította az 1 év múlva előforduló TLR arányát.

  Számos új eszköz, stentek összehasonlító vizsgálatának adatai is bemutatásra kerültek 2020-ban. Több vizsgálat (CHOICE, PIONEER-III, SORT-OUT stb.) alapján nem tekinthető eldöntöttnek a felszívódó, biodegradábilis polimerek előnyei a tartós polimerrel rendelkező gyógyszeres stentekkel (DES) szemben, így ez a terület a jövőben minden bizonnyal újabb elemzéseket fog felmutatni.

  Az EARLY vizsgálat 709 közepes és magas rizikójú NSTEMI-betegnél hasonlította össze a 2 órán belüli és a halasztott, 12–24 (vagy hétvégén 72) óra közötti revaszkularizációt ADP-receptorgátló prePCI adása nélkül. A halasztott csoportban 1 hónap alatt a CV halál és az ismétlődő ischaemia kompozitja egyértelműen nőtt (21,3 vs. 4,4%).

  A DISRUPT-CAD study a súlyosan meszes léziókban alkalmazott intravaszkuláris lithotripszia hatékonyságát és biztonságosságát erősítette meg.

  A DKCRUSH-V és a DEFINITION II vizsgálatok a DK crush technika előnyét jelezték bifurkációs léziók kezelése esetén a provisional T-stent technikával szemben (6,1% vs. 11,4% TLR + TL infarktus).

  A TICO trial ACS-betegekben végzett PCI után 3 hónapig vagy 12 hónapig adott ticagrelor + ASA kezelés, majd ticagrelor-monoterápia biztonságosságát. A korai tica mono csoportban jelentősen csökkent az ischaemiás és vérzéses események kompozitja (0,7 vs. 3%), főleg a kevesebb vérzés miatt. Hasonló eredményeket mutatott a TWILIGHT-ACS is, a BARC 1, 2, 5 vérzések száma az ASA-mentes ágon 53%-kal csökkent. Az ALPHEUS study magas rizikójú elektív PCI előtti clopidogrel-töltéshez képest nem jelzett előnyt az ischaemiás komplikációk terén, amennyiben ticagrelorral történt a loading, a kis vérzések száma viszont megnőtt a tica csoportban.

  Az ON-TIME trial 195 ACS-betegben klinikai negatív eseményeket tekintve nem igazolta az opioid fentanyl negatív hatását a non-opioid acetaminophen fájdalomcsillapítással szemben, a korábbi vizsgálatok szerint a ticagrelor felszívódására gyakorolt gátló hatás miatt.

  A LoDoCo2 vizsgálat szerint 5522 CCS-betegben a colchicin adása csökkentette a MACE előfordulását (6,8 vs. 9,6%).

  Végül az sok port kavart ISCHAEMIA vizsgálat 398 szívelégtelen CCS típusú beteg (EF: 35–45%) körében végzett alcsoport-analízise a PCI előnyét mutatta ki az OMT-vel szemben (MACE: 17,2 vs. 29,3%), ellentétben a fő vizsgálat eredményével.

  Számos egyéb vizsgálat eredményei is megjelentek a múlt évben, ezek bemutatására e rövid összefoglaló keretei nem elegendőek.

   

  Dr. Szük Tibor

Vissza